27 березня 2018 року в рамках спільного проекту технічної допомоги ФАО/ЄБРР: «Україна: пом'якшення ризику та покращення інформованості про Африканську чуму свиней» в м. Херсон пройшов семінар (симуляційне тренування) по відпрацюванню алгоритму протидії Африканській чумі свиней в Україні.

Мета: Реагування на загрози АЧС в умовах промислового свинарства.

Завдання:

  1. Обговорення актуальності та необхідності зонування (запровадження зон) та компартменталізації (запровадження компартментів) в Україні.
  2. Обговорення аспектів та процедур запровадження зон та компартментів (розподіл відповідальності між власником і Компетентним органом, стандартна операційна процедура надання доказів, план біологічної безпеки, оцінка функціональності компартменту з АЧС, переоцінки ризиків і приведення заходів у відповідність з її результатами тощо).
  3. Ознайомлення з проектом змін (порівняльна таблиця) ІНСТРУКЦІЇ з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (особливості реагування на загрозу АЧС господарств з високим ступенем біологічної безпеки та господарств зі статусом компартменту).
  4. Відпрацювання дій Компетентного органу, по відношенню до господарств з високим ступенем біологічної безпеки та за наявності статусу компартменту з АЧС, у випадках загрози АЧС.

Матеріали та обладнання:

  1. Порівняльна таблиця - чинна інструкція з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та проект змін.
  2. Глава 4.3.- Зонування і компартменталізація (НАЗЕМНИЙ КОДЕКС (2017)) .
  3. План реагування за надзвичайного стану (особливості планування).
  4. Досвід Естонії (запровадження надзвичайних заходів щодо Африканської чуми в Естонії у 2015 році відповідно до Регламенту (ЄС) № 652/2014 Європейського парламенту та Ради від 15 травня 2014-го року).
  5. Досвід Німеччини «БІОБЕЗПЕКА І КОНТРОЛЬ ПОШИРЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ».
  6. Критерії Ветеринарних органів з біологічної безпеки при виробництві та вирощуванні, на підставі яких створюється компартмент з Африканської чуми свиней (проект критеріїв).
  7. Ноутбуки, карти (Google-карта, ГІС-модуль сайту www.asf.vet.ua).

Порядок проведення тренінгу:

Реєстрація і ранкова кава: 900-940

Теоретична частина: 940-1200:

  1. Суть симуляції (Юрченко).
  2. Випадки АЧС в Україні з 2012 року - аналіз виконання інструкцій з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (Сергієнко).
  3. Вступне слово керівника служби області (аналіз реагування Компетентного органу області на виклики АЧС за попередній період - швидкість сповіщення Компетентного органу країни та населення, наявність плану дій, оперативність встановлення діагнозу, результативність заходів, компенсація збитків, особливості реагування на спалахи серед диких свиней, виявлення контамінованої продукції на ринку чи у торговій мережі), розподіл персоналу на робочі групи за рівнями відповідальності (рівень лікарі господарств, районний рівень, обласний рівень, рівень Державного департаменту ветеринарної медицини), призначення керівників та заступників керівників робочих груп.
  4. Інструмент Компартментизації, переваги, оцінка рівня біобезпеки компартменту (Башинський).
  5. Особливості лабораторної діагностики АЧС (Мороз).
  6. Міжнародні вимогами та передовий досвід у боротьбі із АЧС. Ознайомлення учасників із процедурою симуляції (Поліщук).

Практична частина: 1230

Обідня перерва: 1300 - 1400

Підведення підсумків: 1530-1700

Завантажити Завантажити
Завантажити

Поштові скриньки для проведення симуляції.

Фото
ветеринарних фахівців - учасників семінару