Зміст: [Показати]

02 серпня 2019 року в рамках спільного проекту технічної допомоги ФАО/ЄБРР: «Україна: пом'якшення ризику та покращення інформованості про Африканську чуму свиней» в м. Одеса, провулок Червоний, 1 (конференц-зал готелю «Мілано») пройшов семінар (​​теоретичне навчання фахівців Компетентного органу, представників ветеринарних лікарень і лабораторій та лікарів ветеринарної медицини промислових свиногосподарств) по протидії Африканській чумі свиней в умовах України (Modeling and simulation (M&S) - моделювання (імітація) спалаху АЧС та відпрацювання алгоритму протидії, без виїзду на місце події) за участю консультантів ФАО/ЄБРР, представників центрального апарату Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, 30 ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби в Одеській області (Головного та районних управлінь, регіональної та міжрайонних лабораторій, лабораторій ветсанекспертизи, обласної, міських та районних ветлікарень).

Програма заходу:

900-940 Реєстрація учасників і ранкова кава.
940- 950 Привiтання учасникiв. Мета та особливості навчання (Оксана Сергіївна Юрченко).
950- 1010 Ознайомлення учасникiв з програмою та порядком проведення симуляційної вправи. Ознайомлення учасників із процедурою симуляції (Володимир Володимирович Поліщук).
1010- 1030 Вступне слово керівника служби області (аналіз реагування служби на виклики АЧС за попередній період - швидкість сповіщення Компетентного органу країни та населення, наявність плану дій, оперативність встановлення діагнозу, результативність заходів, компенсація збитків, особливості реагування на спалахи серед диких свиней та у разі виявлення контамінованої продукції на ринку чи у торговій мережі). Випадки АЧС в області з 2012 року - дотримання інструкцій з профілактики та боротьби з Африканською чумою свиней (Кустуров Володимир Борисович).
1030- 1220 Теоретична частина:
1030- 1110 Міжнародні вимоги та передовий досвід у боротьбі із АЧС. Кращі практики ліквідації та недопущення повторних спалахів АЧС (Олександр Борисович Ревнівцев)
1110- 1200 Плануванням заходів з біобезпеки щодо АЧС та процедури запровадження зон і компартментів. Інструмент Компартментизації, переваги, оцінка рівня біобезпеки господарства, компартмент з АЧС (Віталій Володимирович Башинський).
1200- 1220 Особливості лабораторної діагностики АЧС (Максим Сергійович Карпуленко).
1230- 1600 Практична частина:
1230- 1300 Об'єднання учасників семінару у робочі групи за рівнями відповідальності (рівень лікарі свиногосподарств, районний рівень, обласний рівень, національний рівень), призначення керівників робочих груп та ознайомлення з завданням (симуляція спалаху АЧС) - реагування на спалах власників тварин та фахівців ветеринарної медицини низових рівнів.
Нацiональний рiвень Обласний (регiональний) рiвень Районний (район) рiвень Власники та ветеринари свиногосподарств
Реагування на повідомлення з області про підозру на АЧС та за підтвердження спалаху. Стратегія комунiкацiї, повідомлення для Міністерства Аграрної Політики та Продовольства України, ЗМІ, МЕБ та ЄС. Координацiя заходів щодо контролю дотримання законодавства України у зонах захисту та нагляду. Реагування на повідомлення з району. Реагування на повідомлення з мiсця події. Дії лікарів господарств згідно ІНСТРУКЦІЇ з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней. Заповнення опитувальника з біобезпеки.
1300- 1400 Обід
1400- 1600 Виконання практичних завдань учасниками робочих груп по реагуванню на симуляцію спалаху АЧС та підготовка доказової бази для звіту.
1600- 1630 Каво-брейк
1630- 1700 Підведення підсумків

​​Звіт керівників робочих груп, аналіз результатів виконання завдань керівником вищого рівня враховуючи (комунікацію, фіксацію подій, документальний супровід, доказовість, особливості епізоотичного обстеження місця події і довколишньої території, правильність вiдбору досліджуваних зразків, особливості їх транспортування у відповідну лабораторію, обґрунтованість потреби в фінансових, людських ресурсах і матеріалах - цифрові дані: чого і скільки?).

Оцінка результатів симуляції консультантами ​(відповідність та послідовності дій фахівців різних рівнів, оперативність та правильність прийняття зважених управлінських рішень, документальний супровід подій, обґрунтованість потреб в людських, матеріальних та фінансових ресурсах тощо) в умовах сучасних реалій та після запровадження оператором ринку компартменту з АЧС.

Мета навчання: Реагування на загрозу АЧС в Україні в сучасних умовах та перспективи розвитку для промислового свинарства.

Завдання:

  1. Оцінка поточного стану області у відношенні АЧС.
  2. Досвід ліквідації та недопущення повторних спалахів АЧС.
  3. Біобезпека щодо АЧС, необхідність та актуальність зонування (запровадження зон) та компартменталізації (запровадження компартментів) в Україні.
  4. Особливості та процедури запровадження зон та компартментів (розподіл відповідальності між власником і Компетентним органом, стандартна операційна процедура надання доказів, план заходів щодо біологічної безпеки, оцінка функціональності компартменту з АЧС, переоцінка ризиків і коригування - приведення цих заходів у відповідність з результатом, документальний супровід​ тощо).
  5. Ознайомлення з проектом змін (порівняльна таблиця) ІНСТРУКЦІЇ з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (особливості реагування на загрозу АЧС господарств з високим ступенем біологічної безпеки та господарств зі статусом компартменту).
  6. Симуляція спалаху АЧС та відпрацювання дій Компетентного органу згідно чинного законодавства, по відношенню до господарств з високим ступенем біологічної безпеки та особливості реагування у випадках загрози АЧС за наявності статусу компартменту з АЧС.

Матеріали та обладнання для проведення симуляції:

Нормативні документи:

  1. Глава 4.3.- Зонування і компартменталізація (НАЗЕМНИЙ КОДЕКС (2017)).
  2. Порівняльна таблиця - чинна інструкція з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та проект змін.
  3. План реагування за надзвичайного стану (особливості планування).
  4. Кращі практики: досвід Естонії (запровадження надзвичайних заходів щодо Африканської чуми в Естонії у 2015 році відповідно до Регламенту (ЄС) № 652/2014 Європейського парламенту та Ради від 15 травня 2014-го року) та досвід Німеччини «БІОБЕЗПЕКА І КОНТРОЛЬ ПОШИРЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ».
  5. Презентації матеріалів тренування.
  6. Проект: Критерії Ветеринарних органів з біологічної безпеки при виробництві та вирощуванні, на підставі яких створюється компартмент з Африканської чуми свиней.
  7. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України N 239 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 травня 2019 р. за N 549/33520 Про затвердження Порядку визначення окремого ветеринарно-санітарного статусу тваринної субпопуляції одного або декількох господарств з єдиною системою управління біологічною безпекою щодо однієї або кількох хвороб, стосовно яких запроваджено заходи нагляду, контролю та біологічної безпеки
  8. Нова редакція Методичних рекомендацій щодо профілактичного карантинування тварин для подальшого переміщення

Обладнання:

  1. Ноутбуки, карти (Google-карта, ГІС-модуль сайту www.asf.vet.ua).
  2. Карта імітації спалаху АЧС.
  3. Поштові скриньки робочих груп учасників симуляції.
Завантажити Завантажити
Завантажити Завантажити
Завантажити Завантажити
Завантажити

Карта імітації спалаху АЧС