Клацніть по малюнку для перегляду фотогалереї19 червня 2019 року в рамках спільного проекту технічної допомоги ФАО/ЄБРР: «Україна: пом'якшення ризику та покращення інформованості про Африканську чуму свиней» в м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 40​ (конференцзал готелю «Надія») пройшов семінар (​​теоретичне навчання фахівців Компетентного органу, представників ветеринарних лікарень і лабораторій та лікарів ветеринарної медицини промислових свиногосподарств) по протидії Африканській чумі свиней в умовах України (Modeling and simulation (M&S) - моделювання (імітація) спалаху АЧС та відпрацювання алгоритму протидії, без виїзду на місце події) за участю консультантів ФАО/ЄБРР, представників центрального апарату Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, 30 ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (Головного та районних управлінь, регіональної та міжрайонних лабораторій, лабораторій ветсанекспертизи, обласної, міських та районних ветлікарень).

Програма заходу:

900-940 Реєстрація учасників і ранкова кава.
940- 950 Привiтання учасникiв. Мета та особливості навчання (Оксана Сергіївна Юрченко).
950- 1010 Ознайомлення учасникiв з програмою та порядком проведення симуляційної вправи. Ознайомлення учасників із процедурою симуляції (Володимир Володимирович Поліщук).
1010- 1030 Вступне слово керівника служби області (аналіз реагування служби на виклики АЧС за попередній період - швидкість сповіщення Компетентного органу країни та населення, наявність плану дій, оперативність встановлення діагнозу, результативність заходів, компенсація збитків, особливості реагування на спалахи серед диких свиней та у разі виявлення контамінованої продукції на ринку чи у торговій мережі). Випадки АЧС в області з 2012 року - дотртмання інструкцій з профілактики та боротьби з Африканською чумою свиней (Роман Йосипович Гурський).
1030- 1220 Теоретична частина:
1030- 1110 Міжнародні вимоги та передовий досвід у боротьбі із АЧС. Кращі практики ліквідації та недопущення повторних спалахів АЧС (Олександр Борисович Ревнівцев)
1110- 1200 Плануванням заходів з біобезпеки щодо АЧС та процедури запровадження зон і компартментів. Інструмент Компартментизації, переваги, оцінка рівня біобезпеки господарства, компартмент з АЧС (Віталій Володимирович Башинський).
1200- 1220 Особливості лабораторної діагностики АЧС (Олександр Анатолійович Мороз).
1230- 1600 Практична частина:
1230- 1300 Об'єднання учасників семінару у робочі групи за рівнями відповідальності (рівень лікарі свиногосподарств, районний рівень, обласний рівень, національний рівень), призначення керівників робочих груп та ознайомлення з завданням (симуляція спалаху АЧС) - реагування на спалах власників тварин та фахівців ветеринарної медицин низових рівнів.
Нацiональний рiвень Обласний (регiональний) рiвень Районний (район) рiвень Власники та ветеринари свиногосподарств
Реагування на повідомлення з області про підозру на АЧС та за підтвердження спалаху. Стратегія комунiкацiї, повідомлення для Міністерства Аграрної Політики та Продовольства України, ЗМІ, МЕБ та ЄС. Координацiя заходів щодо контролю дотримання законодавства України у зонах захисту та нагляду. Реагування на повідомлення з району. Реагування на повідомлення з мiсця події. Дії лікарів господарств згідно ІНСТРУКЦІЇ з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней. Заповнення опитувальника з біобезпеки.
1300- 1400 Обід
1400- 1600 Виконання практичних завдань учасниками робочих груп по реагуванню на симуляцію спалаху АЧС та підготовка доказової бази для звіту.
1600- 1630 Каво-брейк
1630- 1700 Підведення підсумків

​​Звіт керівників робочих груп, аналіз результатів виконання завдань керівником вищого рівня враховуючи (комунікацію, фіксацію подій, документальний супровід, доказовість, особливості епізоотичного обстеження місця події і довколишньої території, правильність вiдбору досліджуваних зразків, особливості їх транспортування у відповідну лабораторію, обґрунтованість потреби в фінансових, людських ресурсах і матеріалах - цифрові дані: чого і скільки?).

Оцінка результатів симуляції консультантами (відповідність та послідовності дій фахівців різних рівнів, оперативність та правильність прийняття зважених управлінських рішень, документальний супровід подій, обґрунтованість потреб в людських, матеріальних та фінансових ресурсах тощо) в умовах сучасних реалій та після запровадження оператором ринку компартменту з АЧС.

Мета навчання: Реагування на загрозу АЧС в Україні в сучасних умовах та перспективи розвитку для промислового свинарства.

Завдання:

  1. Оцінка поточного стану області у відношенні АЧС.
  2. Досвід ліквідації та недопущення повторних спалахів АЧС.
  3. Біобезпека щодо АЧС, необхідність та актуальність зонування (запровадження зон) та компартменталізації (запровадження компартментів) в Україні.
  4. Особливості та процедури запровадження зон та компартментів (розподіл відповідальності між власником і Компетентним органом, стандартна операційна процедура надання доказів, план заходів щодо біологічної безпеки, оцінка функціональності компартменту з АЧС, переоцінка ризиків і коригування - приведення цих заходів у відповідність з результатом, документальний супровід​ тощо).
  5. Ознайомлення з проектом змін (порівняльна таблиця) ІНСТРУКЦІЇ з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (особливості реагування на загрозу АЧС господарств з високим ступенем біологічної безпеки та господарств зі статусом компартменту).
  6. Симуляція спалаху АЧС та відпрацювання дій Компетентного органу згідно чинного законодавства, по відношенню до господарств з високим ступенем біологічної безпеки та особливості реагування у випадках загрози АЧС за наявності статусу компартменту з АЧС.

Матеріали та обладнання для проведення симуляції:

Нормативні документи:

  1. Глава 4.3.- Зонування і компартменталізація (НАЗЕМНИЙ КОДЕКС (2017)).
  2. Порівняльна таблиця - чинна інструкція з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней та проект змін.
  3. План реагування за надзвичайного стану (особливості планування).
  4. Кращі практики: досвід Естонії (запровадження надзвичайних заходів щодо Африканської чуми в Естонії у 2015 році відповідно до Регламенту (ЄС) № 652/2014 Європейського парламенту та Ради від 15 травня 2014-го року) та досвід Німеччини «БІОБЕЗПЕКА І КОНТРОЛЬ ПОШИРЕННЯ АФРИКАНСЬКОЇ ЧУМИ СВИНЕЙ».
  5. Презентації матеріалів тренування.
  6. Проект: Критерії Ветеринарних органів з біологічної безпеки при виробництві та вирощуванні, на підставі яких створюється компартмент з Африканської чуми свиней.
  7. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України N 239 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 травня 2019 р. за N 549/33520 Про затвердження Порядку визначення окремого ветеринарно-санітарного статусу тваринної субпопуляції одного або декількох господарств з єдиною системою управління біологічною безпекою щодо однієї або кількох хвороб, стосовно яких запроваджено заходи нагляду, контролю та біологічної безпеки

Обладнання:

  1. Ноутбуки, карти (Google-карта, ГІС-модуль сайту www.asf.vet.ua).
  2. Карта імітації спалаху АЧС.
  3. Поштові скриньки робочих груп учасників симуляції.
Завантажити Завантажити
Завантажити Завантажити
Завантажити Завантажити
Завантажити

Карта імітації спалаху АЧС

На верх